Следвайте Гласове в Само след шест месеца, през юни 2023 г.,

...
Следвайте Гласове в Само след шест месеца, през юни 2023 г.,
Коментари Харесай

Калина Андролова: Ердоган, който извади Турция от позицията на американски регионален прислужник

Следвайте " Гласове " в 
Само след шест месеца, през юни 2023 година, в Турция предстоят президентски и парламентарни избори, които се обрисуват да бъдат сложни за Ердоган. Не единствено поради икономическата обстановка в страната, само че и поради фокусираната поддръжка на Съединени американски щати за опозиционните партии. Америка от дълго време не харесва Ердоган, тъй като е мощен водач и оспорва рестриктивните мерки, които американската световна теория слага на своите съдружници, а също и на враговете си. Ердоган извади Турция от позицията на американски районен лакей и я трансформира в страна с по-голяма степен на самостоятелност. Трябва да се подчертае обаче, че това стана допустимо и тъй като след края на Студената война ролята на Турция в световната структура се промени – от безупречно милитаризиран челен пост против комунистическата опасност, Турция беше преориентирана да бъде медиатор в комплицираното взаимодейсвие на Запада с страните от Близкия и Средния Изток и Средна Азия. Западът в никакъв случай не е изключвал заплахата от неуправляема многоизмерност на турската външна политика, по тази причина са предупреждавали нееднократно стратези и анализатори, в това число Бжежински.

Газовите тръби с Русия, построяването на нуклеарната централа Аккую, покупката на съветските ракетни комплекси С-400 взривиха връзките сред Турция и Съединени американски щати. Ердоган съумя да остане на власт след удари, нанесени с всички принадлежности – цветни революции, опити за прелом, серии от терористични офанзиви, дискредитация в международните медийни канали и създаване на колосален облик на Ердоган – властнически, подкупен, разрушител на демокрацията, който обръща развиването на Турция от световна страна в ретроградна ислямизирана тирания и така нататък Ердоган оцеля, тъй като изхвърли Фетхуллах Гюлен и раздра американските мрежи за публичен напън и медийно въздействие в страната. Паралелно с това извърши и чистка в армията, опирайки се на обстоятелството, че властта в Турция през втората половина на предишния век обичайно се контролираше през военни преврати, легендирани като „ опазване на светския темперамент на страната “ и наследството на Ататюрк.

Реджеп Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ердоган е ослепителен политически стратег, има неповторима увереност и дарба да пази турския интерес, само че напъните на Съединени американски щати и умората от дългогодишното му ръководство мощно ерозират опциите му за триумф на изборите. Затова светът чака, че Ердоган може да прибегне до външнополитическа интервенция, с цел да активизира националния избор към себе си. Дежурните интервенции на Турция в Сирия и Ирак този път може и да не са задоволителни, с цел да разсънят внезапно интензивността на гласоподавателите. Цялата хулиганска режисура с Ислямска страна беше, с цел да се смъкна Башар Асад или в най-лошия случай да се отдели територията на така наречен Сирийски Кюрдистан, където са съсредоточени нефтените находища. В момента Турция се пробва да изгони американските военни, които охраняват изпомпването на нефта, и да се настани на тяхно място, контролирайки кюрдските територии. И в случай че Съединени американски щати използваха Ислямска страна и така наречен Въоръжената демократична съпротива, с цел да се настанят на територията на Северна Сирия, то Ердоган употребява заканите от терористична интензивност на ПКК (Работническа партия на Кюрдистан), с цел да обоснове присъединяване на турската войска в отцепените територии. 

Турция към този момент сполучливо усвоява елементи от региона, като на мястото на довчерашните кюрдски милиции се открива надзор от турските военни и от групировки, свързани с Анкара. „ Ние създадохме локални препоръки за самоуправление и органи по реда и сигурността “, изяснява Фахретин Алтун, представител на турското президентство. Похарчени са милиони долари, издигнати са учебни заведения, лечебни заведения, банки, електрическата мрежа е обвързвана с турската, а турската лира е станала настояща валута. Постепенно популацията стартира да гледа на Ердоган с удивление и да търси успокоение под защитния плащ на Анкара по сходство на Северен Кипър и Азербайджан. Тези интензивности на Турция до неотдавна дразнеха Съединени американски щати, само че поради войната в Украйна американците се пробват да стоплят връзките си с Ердоган. За Съединени американски щати към този момент ще бъде по-удобно Турция да управлява Северна Сирия, защото нефтът неизбежно ще стане конфликтна точка сред турските и съветските ползи. 
Погледнато в дълбочина Съединени американски щати от дълго време са оставили Турция да нараства като районен фактор, тъй като предвиждат, че турската страна рано или късно ще се сблъска с ползите на Русия в постсъветското пространство (Средна Азия) и на Балканите. Затова беше належащо неоосманизмът и пантюркизмът да изместят изолационизма на кемализма под формата на един удобен консерватизъм, извърнат към имперското минало, който да отвори външнополитическите канали пред Турция за разнообразни типове агресия – икономическа, културна, военна и прочие Деликатната игра на Ердоган в спора сред Русия и западните страни трансформира Турция в централен хъб за газ, торове, зърно, въобще за първични материали. Ердоган желае Турция да бъде хъб и на договарянията, които се водят към войната в Украйна. Той тласка Анкара към световно значение. 
Предстоят избори и профилът на Ердоган ще става още по-гъвкав и по-зрелищен в интернационалната политика. В този проект Анкара заяви, че ще достави Украйна с нови дронове и системи за залпов огън, пробвайки на терен новите си оръжия. Същевременно руско-турското „ другарство “ е много нежно на фона на безконечните учения в Южен Кавказ на един боен контингент, формиран от турски, азерски и грузински военни. Освен това, в случай че има фактор, който може да влияе на Ердоган, да подкрепя неговата тактика, да го насочва и да взаимодейства с него, то това са британците, в частност английските служби. Англия е исторически сътрудник на Турция, а Турция е исторически зложелател на Русия. Някои анализатори предвиждат, че с цел да вдигне страстта на гласоподавателите си, Ердоган може да съчини интервенция в Северен Кипър. 
Напоследък той работи интензивно за повишение на интернационалната субектност на Севернокипърската турска република, включва я в интернационалните антитерористични учения, прави опит да я вкара в организацията на тюркските страни, разполага дронове на територията й и заприказва за построяването на военноморска база, предизвикан от това, че Съединени американски щати анулираха оръжейното ембарго за Кипър. Съединени американски щати взеха това решение, тъй като страната е принудена да купува оръжие от Русия. Но най-много, тъй като Eni и Total откриха крупни газови находища в шелфа на Кипър, които могат да подкрепят енергийните потребности на Европейски Съюз. Така Кипър внезапно стана доста значима икономическа точка. Турция интензивно стачкува, че се подминават ползите на Северен Кипър. Затова има прогнози, че Турция може да предприеме непредвидени дейности.

Източник: БНР
 
 
 
 
04 Дек 2022244403 Дек 2022132802 Дек 2022113101 Дек 2022273001 Дек 2022313229 Ное 20222689КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 202211719 Ное 2022110005 Дек 202222424 Sep 20223169
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР